Page content

Dadi Janki – A Century of Service

article content

Dadi Janki – A Century of Service

Importance of Decluttering: Dadi Janki was there first!
Dit is mijn allereerste blog ooit en het gaat natuurlijk over opruimen. Op mijn site staat dat ik me laat inspireren door twee vrouwen, de ene is 100 jaar en de ander net begin 30. De ene komt uit India en de ander uit Japan. In deze blog vertel ik je waarom Dadi Janki mij al meer dan 30 jaar inspireert.
De titel van dit blog is de titel van hoofdstuk 10 uit het pas gepubliceerde boek van Liz Hodgkinson:
“Dadi Janki – A Century of Service”.

Op dit moment staat de wereld van het opruimen en ver daarbuiten op zijn kop door Marie Kondo.
Dadi Janki is ook wereldberoemd en toch heel incognito. Dadi behoort tot een van de meest vooraanstaande spirituele leiders van deze tijd. Ondanks haar 100 jaar reisde zij vorig jaar nog
rond de wereld. Telkens weer doet ze iedereen versteld staan. Een klein en fragiel lichaam, maar de ziel is krachtiger dan ooit. Zij laat zien welk verhoogd bewustzijn een mens kan bereiken.

Decluttering en Dadi Janki

Dadi JankiMeer dan 40 jaar geleden kwam Dadi Janki met een klein koffertje en drie sarisets vanuit India naar
Engeland om daar haar spirituele werk te doen in de westerse wereld. Drie sarisets, daar deed ze het mee. Ze heeft een paar slippers en zegt, wat zou ik met een tweede paar moeten doen, bovenop het eerste paar zetten?

Er was een student van haar, die al 5 jaar de spirituele studie volgde, die zij onderwees, maar ergens
stagneerde. Dadi zei: ‘Ik kom bij je thuis’. Deze student was 5 jaar daarvoor weduwe geworden. Toen
Dadi haar huis inkwam, wilde ze haar kasten zien. En ja, daar hingen ze op een rijtje, alle mooie pakken van haar overleden man, zijn overhemden, zijn schoenen…….
Dat moest opgeruimd worden en wel zo snel mogelijk. Hier raakt haar spirituele wijsheid het ontspullen. Teveel spullen kunnen je ontwikkeling afremmen. Lang voordat de hype kwam van Decluttering, ontspullen en nu Marie Kondo met zeer originele gedachtegangen, was Dadi er al.
‘Om een harmonieus leven te leiden moeten we ons ervan verzekeren, dat onze uiterlijke omgeving net zo schoon is en vrij van ‘clutter’ (of te wel klonten) als onze geesten en gedachten moeten zijn.’
De pakken van de overleden echtgenoot zijn de manifestatie van de stagnatie in het leven van de
vrouw. Met al die spullen blijf je in het verleden leven.

Ook Marie Kondo zegt, dat je je huis zo moet inrichten op vandaag, NU, en niet op het verleden.
Voor Dadi is het verzamelen van spullen in je huis een kenmerk van een geest die niet op orde is.
Je moet bijvoorbeeld je kamer, of je huis, altijd in zo’n staat houden dat gasten die komen op welk moment van de dag dan ook welkom zijn.
Als ik ’s avonds niet altijd meer zin heb om vuile kopjes e.d. op te ruimen, moet ik vaak aan Dadi denken en dan doe ik het toch maar, zodat iedereen de volgende dag ook werkelijk een nieuwe dag binnengaat en niet in de dag van gisteren terug stapt.

‘Meditatie’ zegt Dadi in het boek van Liz, ‘Meditatie is een manier van het opruimen van alle mentale rommel, die we in ons verzameld hebben……… Als we ons niet hechten aan fysieke bezittingen, zijn we ook minder geneigd om slechte gewoonten vast te houden. Op elke manier, beide van binnen en vanbuiten, zouden we bewust alles uit onze levens moeten skippen waar we ons aan vastklampen en wat van geen enkel nut is.’